скъпоценни камъни, полускъпоценни камъни, перли, зеолит, аметист, клиноптилолит, минерали, кристали, бижута, ахат, кехлибар, турмалин, фосили
Пазарна количка Пазарна количка (0 артикула за 0 лв.)

Карнеол

Карнеол Карнеолът е кафеникаво-червена до червено-оранжева разновидност на халцедона или криптокристалинния кварц. Смята се, че името му произлиза от вид череша, позната като „корнел”. Характерният червено-оранжев цвят на карнеола се дължи на следи от желязо. Понякога карнеола с по-тъмен цвят е наричан „сард”, макар че няма ясно разграничение между карнеола и сарда.

Карнеолът е един от най-старите познати скъпоценни камъни. Той е бил широко използван в Древен Рим за изработване на печати или пръстени с печат, с които са запечатвали писма или важни документи (горещият восък не полепва върху карнеола). Карнеола е един от дванайсетте скъпоценни камъни, споменати в Библията като част от Нагръдника на Арон. Освен това той е един от рождените камъни, посочени в древните арабски, еврейски и римски писания, както и зодиакален камък на зодия Дева.

Висулка с Карнеол
Подобно на другите халцедони, карнеола има твърдост 6,5 до 7 по скалата на Мос и плътност 2,58-2,64. Неговият рефракционен индекс е 1,530-1,540. Той бива прозрачен до матов.

Днес карнеола се използва за кабошони и мъниста. Освен това той се дълбае за изработката на камеи, инталии и скулптури. Най-важните залежи от карнеол се намират в Бразилия, Уругвай, Индия и Мадагаскар.

Много от карнеолите, които днес се предлагат на пазара всъщност са ахати, които са боядисани и след това топлинно обработени. Но има начин да разпознаете естествения карнеол. По боядисания ахат се появяват линии, когато го задържите на светлина, докато върху естествения карнеол се виждат мътни жилки. Естественият карнеол се среща все по-рядко.

Тъй като карнеола има толкова дълга история, съвсем естествено с него са свързани много легенди. Някога са смятали, че носенето на карнеол носи много късмет. Една поговорка гласи, че „Човек, който носи карнеол, никога няма да попадне в срутена къща или под рухнала стена.” Карнеола е бил талисман за късмет още по времето на древните вавилонци и гърци. Много мюсюлмани вярват, че носенето на карнеол дава покой и щастие на своя притежател. Това поверие е свързано с факта, че Мохамед е носел пръстен с печат от карнеол. Император Наполеон ревниво пазел един печат от карнеол, който намерил по време на поход до Египет и често го носел като защитен талисман.
Проследи поръчка
Любопитно
Проследете Вашата поръчка
* въведете кода на Вашата поръчка
%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86+%D0%A4%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8 Камък на Месец Февруари
Съвременният рожден камък за месец февруари е аметистът. Дълго време свързван с кралската власт заради наситения си виолетов оттенък, някога аметистът е бил считан за един от скъпоценните камъни заедно със сапфира, рубина и смарагда. Той е бил класифициран като полускъпоценен камък, когато през първата половина на деветнадесети век в Бразилия и Уругвай са били открити големи находища.Макар че аметистът вече не е рядък, то продължава да бъде най-ценната форма на кварца. Цветът му е уникален в света на скъпоценните камъни. При все че флуоритът и шпинелът също се срещат в наситено виолетов цвят, а понякога ще откриете пурпурен сапфир и турмалин, аметистът е единственият скъпоценен камък, ...