Александрит

Александрит

Александритът е много рядък, променяща цвета си вариация на минерала Хризоберил, заедно със своите „братовчеди” – жълтия прозрачен Хризоберил и Хризоберил – Котешко Око.

Изключителната рядкост на Александрита се дължи на неговия химичен състав, той се образува само когато алуминий и берилий се съединят с елементи като желязо, титаний и най-важното, хром – на който се дължи промяната в цвета, а той се среща много рядко в природата. И всъщност цялата рядкост на този минерал се дължи на цялата тази поредица от събития – редкия елемент Хром трябва да бъде на едно и също място с елементи, като берил и алуминий и всичко това при подходящи за кристализация условия.

Александрита има твърдост от 8,5 по скалата но Мосс. Александрита е един от най-твърдите ювелирни минерали, и това го прави подходящ за всекидневно носене и не изисква специални грижи за да му се наслаждавате пълноценно.

Александрита е зелен или синьо-зелен на дневна светлина и променя цвета си на червен или лилав при изкуствена светлина (крушки с нажежаема жичка).

Тъй като всички александрити са изключително красиви камъни, оценката им много зависи и от начина по който си сменят цвета и силата и контраста на тези цветове. При повечето Александрити се наблюдават включения, но те по никакъв начин не оказват особенно влияние на красотата на камъка.

Александрита е именуван на руския цар Александър ІІ, тъй като се смята че е открит първо в Русия на рожденния ден на царя.

Алексанрита е открит в Урал в Русия през 1830г. И първоначално е кръстен „diaphanite", комбинация от две гръцки думи di – две и phan – появявам.
Когато хром-оксида замести част от алуминия в александрита, става възможна прочутата промяна на цветовете. В допълнение на характерната промяна от зелено към червено, някои александрити сменят цвета си от жълтеникаво към малиново червено. Също така при някои александрити много рядко може да се наблюдава и прочутия ефект на „котешкото око” .Докато хризоберил „котешко око” е достатъчно известен и търсен, но и вариацията на александрит когато се обработи като кабушон може да даде същия ефект.

Институтът Смитсониън в САЩ има в колекцията си най-големия известен руски Александрит тежащ цели 66 карата!

Александритът е камък на месец Юни.

Находища на александрити има в Урал (Русия), Бразилия, Шри Ланка, Канада, Мадагаскар, Индия.

Продукти от магазина

Любопитно

Хематит

Гемолозите използват няколко технически термина, за да обозначат блясъка или светлината, отразена от повърхността на един скъпоценен камък. Тези термини включват „адамантин” (подобен на диамант), „стъкл...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.