Флуорит

Флуорит

Колекционерският Камък

Флуоритът е най-популярният минерал сред колекционерите на минерали редом с кварца. Прочут с огромното си разнообразие от цветове, той често е наричан „Най-цветният минерал на света”. Но флуоритът не е просто поредният  красив камък; той има няколко невероятни характеристики, както и някои много полезни промишлени приложения.

Флуоритът е интересен за колекционерите на минерали, защото има няколко различни кристални форми, от които винаги се получават добре оформени, чисти кристали. Кубът е най-познатата форма на флуорита, следван от октаедъра, за който се счита, че се образува при по-високи температури от куба. Флуоритът има идеална октаедърна цепливост. Това ще рече, че има четири идентични посоки на цепливост и когато се разцепи по правилния начин, може да образува перфектна октаедърна или ромбовидна форма. Тези разцепени октаедри са популярни в магазините за камъни по целия свят. Но естествените (т.нар. ненацепени) октаедри се намират много по-трудно.

Много представители на флуорита проявяват флуоресцентност на ултравиолетова светлина.  Всъщност самият термин „флуоресцентност” произлиза от „флуорит”, а не обратното, тъй като флуоритът е бил един от първите изследвани флуоресцентни минерали. Видимата светлина, отделяна от флуорита най-често е синя, но се среща и червена, пурпурна, жълта, зелена и бяла. Смята се, че флуоресцентността на флуорита се дължи на примеси, като например итрий или органична материя в кристалната решетка.  В такъв случай не е изненадващо, че цветът на видимата отделяна светлина, когато даден флуорит флуоресцира, зависи от мястото, от което е взет оригиналният образец.
Произходът  на наименованието „флуорит” идва от употребата на флуорита като поток за намаляване точката на топене при обработка на стомана и алуминий. Първоначално  миньорите са го наричали флуорошпат. Флуоритът се използва и като източник на флуорин за хидрофлуорна киселина и флуоринирана вода. Елементът флуор също е получил наименованието си от флуорита, като флуорът е просто обикновен минерал.

Флуоритът се използва вместо стъкло в някои високоефективни телескопи и елементи на фотообективи. Флуоритът има много ниска дисперсия, затова дифракцията на светлината е много по-малка, отколкото при обикновеното стъкло, а при телескопите това позволява ясни образи на астрономическите обекти, при това с голяма мощност.
Флуоритът е интересен скъпоценен камък заради забележителното си разнообразие от цветове и атрактивния си стъклен блясък. Повечето образци на флуорита имат един цвят, но значителен процент от флуоритите имат множество цветове, които са подредени в ивици или зони, съответстващи на формите на кристалите на флуорита. Но той е доста мек камък, достигащ едва 4 степен по скалата на Мос, така че не е практичен за някои видове бижута, макар че е много подходящ за висулки, обици и брошки.
Пурпурното или виолетовото са класическите цветове на флуорита, които често съперничат на аметиста със своята наситеност. Синият флуорит се среща рядко и е много търсен от колекционерите. Яркото жълто също е много рядко. Но най-редките цветове на флуорита са розов, черен и безцветен. Черният флуорит се образува чрез излагане на радиация по време на оформянето на кристалите. Безцветният флуорит, макар и не особено атрактивен, е ценен от колекционерите заради своята рядкост.

Флуоритът е най-популярният минерал сред колекционерите на минерали редом с кварца. Прочут с огромното си разнообразие от цветове, той често е наричан „Най-цветният минерал на света”. Но флуоритът не е просто поредният  красив камък; той има няколко невероятни характеристики.
Флуорит е силно защитен и стабилизиращ камък, полезен за заземяване и хармонизиране на духовна енергия. Когато се работи с по-горните чакри, флуорит увеличава интуитивни способности, свързва човешкия ум с универсално съзнание, и се развива връзка с Духа. Един от популярните камъни сред енергийните лечители, Флуорит също може да изчисти аурата от мръсни енергии.

Флуорит повишава умствените способности, помагат при бърза организация и обработка на информация и може да донесе умствената яснота и стабилност в иначе хаотична ситуация. Флуорит абсорбира негативните енергии от околната среда и е ефективен при чакра прочистване. Флуорит също може да предпази потребителя от психична манипулация. Благодарение на мощната си способност да абсорбира негативните енергии, Флуорит трябва да се прочиства често.

Флуорит е известен за укрепване на костите и зъбите, както и облекчаване на болката, свързана с артрит. Флуорит се използва също така за подобряване на умствените функции чрез балансиране на химията в мозъка.

Съчетавайте го с други камъни, за да засилите техните свойства и ефекти, особено ако се работи в посока на духовната цялост и развитие, истината и мира.

Обикновено той е полупрозрачен, но се среща и в нюанси на бяло, кафяво, синьо, жълто, лилаво, червено. Може и да е абсолютно безцветен, а зеленият флуорит е безценен помощник при заземяването на излишните ни енергии.

Лилав: подпомага способността за медитиране, увеличава психичното развитие, носи душевен мир и цялостност. В духовното си развитие, човек стига до момент, в който трябва да се реши и да поеме определен ангажимент; Флуоритът ще ви помогне да решите дали наистина сте готови да поемете този важен ангажимент. На някои лилавият флуорит ще им помогне да започнат да получават ченълинг информация, което е от решаващо значение за по-нататъшното им духовно развитие. Той не е просто камък на „психиката“, тъй като излъчва енергия през цялата светлинна система на тялото ни. Физически, лилавият флуорит е полезен и влияе здравословно върху кожата, костите и мускулната система.

Зелен: зеленият Флуорит носи изцеление на всички нива. Този камък ни позволява психически да сграбчим нашите болежки и въпроси свързани със сърцето и сърдечната ни чакра, като след това започва и да ги лекува. Зеленото е цветът на растежа и лечението. Използвайте този камък като мост към личностния растеж в живота ви. Той действа много успокояващо, но същевременно ни дава и нужната смелост, за да разширим нашите идеи и нашата осъзнатост.

Син: действа успокояващо, а на физическо ниво помага при проблеми, свързани с гърлото, носа или ушите; Помага за разрешаване на ситуации и проблеми, произтичащи от кармична безизходица, облекчава изкуплението.

Жълт: този цвят флуорит ни помага да се фокусираме по добре над проблеми или задачи, подтиква ни към сътрудничество с други хора и е полезен при изграждането и сработването на дадена група.

Лавандулов цвят този флуорит е необичайна, рядка и красива форма на мексиканския лилав флуорит. Необичайното при него е това, че той не се разцепва на люспи като другите разновидности и е изключително плътен. Флуоритът изобщо е известен като камък на ума и менталното ни тяло, но итрият се различава и в това – за него се твърди, че е свързан с физическия свят. Въпреки, че това свойство може да изглежда необичайно за минерал, ориентиран към интелекта, то играе изключително важна роля. Много хора са прекалено „умствено“ ориентирани, те са мислители, философи и мечтатели, които нямат нужната дисциплина и „заземеност“, за да превърнат своите идеи в реалност. Итрият подпомага заземяването на тези „мислители“, като проявява и овеществява тези техни планове, т.е. кара нещата да се случват. Друг начин за използване енергиите на този камък е за да снижават интелектуалните концепции и теории до ниво, по-лесно разбираемо за обикновения човек. Минерали като Селенита ни дават достъп до Висшата мъдрост, Калцитът пък може да играе ролята на мост, свързващ тези две реалности – Висшата и нашата собствена, но минералът Итриев Флуорит ще пренесе тази информация надолу през физическия план до ниво, по-лесно разбираемо за нас самите.

Цвят Дъга: този Флуорит отразява три отделни цвята: лилаво, зелено и синьо. Това означава, че е способен да ви помогне да се излекувате или пречистите на три нива: духовно, емоционално и психическо. Първоначално той ще ви донесе необходимата осъзнатост и след това ще започне да ви помога в процесите, нужни за пълното ви Изцеление.

Флуоритите могат да се използват съчетани с други камъни. Флуоритът помага, за да се отвори път за силата на другия/другите камъни, за да бъдат те по-ефективни. Може да се използва и като камък за медитация – тогава той ще ни помогне като енергизира тялото и повиши силата на концентрацията ни.

Ако бъде поставен директно върху засегнатата област, флуорит постепенно премахва болката. Прякото прилагане на камъка е особено полезно за заболявания като енергийни блокажи, респираторни проблеми, гнойни рани и кожни заболявания, както и при артрит.

Лечителите го използват, за да помогне и при проблеми с язви, както и при проблеми на дихателната система, тъй като той стимулира регенерацията на клетките в тези области.

Продукти от магазина

Любопитно

Аметрин

Аметрин от Боливия Повечето скъпоценни камъни се срещат на много места по света. Онези от тях, които се срещат само на едно място, като например танзанитът, обикновено са много скъпи. Но това не важи за аметрина. Мака...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.