Дендро Ахат

Дендро Ахат За Дендро Ахатите

Дендро ахат е бяло-сив или безцветен халцедон с дървесни или папратовидни ивици, познати като дендрити. Наименованието „ахат” се използва за този скъпоценен камък, макар че той не притежава характерните ивици за ахата.

Дендритите в дървесния ахат са железни или манганови включвания, обикновено с кафяв или черен цвят. Макар че изглеждат органични заради своята папратовидна структура, те всъщност са неорганични; образуват се върху повърхности с фини пукнатини чрез кристализация на ерозирали разтвори на съседните скали.

Дендро ахат може да бъде труден за рязане, тъй като дендритните включвания се срещат на различна дълбочина в необработения камък. Шлифовчикът трябва да среже материала, за да разкрие най-интересните шарки.
Прочутият руски бижутер Карл Фаберже, който е бил доставчик на руския императорски двор от 1885 до 1916 г. е използвал дендро ахати заедно с диаманти и други скъпоценни камъни в много от своите бижута. Дендро ахат се цени в Русия като камък на дълголетието, доброто здраве и просперитета.


Подобно на другите халцедони, дендро ахата има твърдост 6,5 до 7 по скалата на Мос, специфично тегло 2,59-2,67 и рефракционен индекс 1,530-1,540. Тъй като халцедонът няма цепливост, той е доста издръжлив и може да се използва за всякакви видове бижута.

Заради дендритните включвания дендро ахата има някои сходства с мъхестия опал. Но дендро ахат не се нарича мъхест опал. Всъщност има друг скъпоценен камък, който се нарича така и който има включвания от зелен амфибол с наподобяващи мъх шарки.
Залежи от дендро ахат се срещат в Бразилия, Индия, Мадагаскар, САЩ, Мексико и Казахстан.

Смята се, че дендро ахат подпомага общуването с природата. Той се свързва с опазването на земята, дъжда, просперитета, изобилието, лечението, възстановяването и креативността. Твърди се, че подобрява самочувствието и емоционалния баланс.

Продукти от магазина

Любопитно

Хаулит

Хаулитът е бял или сив минерал със стъклен блясък. Рядко образува кристали. По принцип е компактен, със стъклен оттенък. Най-важните места, където се среща са Канада и САЩ. Наречен е на името на неговия откривател, канад...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.