Демантоид

Демантоид

Демантоид (немски демант - "диамант", гръцки идос - "подобен") е прозрачен скъпоценен камък с жълто-зелен цвят, разновидност на андрадит - гранат. Той е най-скъпият и рядък вид гранат.

Химическата му формула е: Ca3Fe2(SiO4)3.

Най-голямата находка на демантоид е намерена през 1913 г. и е била 104 килограма. Кристалите с ювелирни качества обаче рядко превишават размер от 5 мм, а кристали от 10 мм се считат и днес за уникални. Най-големите кристали демантоид имат маса между 252,5 и 149,0 карата.

Като най-ценен от гранатите демантоидът по дефиниция винаги е зелен, но точните граници се размиват между много светъл жълтеникаво-зелен оливин до почти цвета на смарагд. Често се срещат и кафеникави нюанси. Камъни с по-интензивно зелено оцветяване, обикновено са по-високо ценени, но по-светлите камъни излъчват значително повече блясък (в повечето случаи). За Демантоид-граната се твърди, че дава жизненост и помага като предотвратява страхове, несигурност и чувство на самота.

Този цвят се дължи на примесите от желязо и хром, а жълтите цветове на титановите съединения. Демантоидите са били открити в Урал през 1874 г. на река Бобровка. След представянето на тези камъни на изложението в Париж през 1893 г. в света започва "демантоиден бум." И днес цената на бижу с демантоид е достатъчно висока, един карат обикновено се оценява на 100-600 долара. Има камъни и с красиви златни "искри". Освен в Русия (Урал, Камчатка) демантоиди са открити в Италия и Африка.

Лечебни свойства на демантоида

Благодарение на лечебния си зелен цвят демантоидите имат благотворен ефект върху зрението. Добре известно е, че този цвят успокоява нервната система.

Вярва се че, че демантоидите понижават кръвното налягане и помагат в лечението на различни кожни заболявания.

Ценителите на мистичните свойства на камъните смятат, че Демантоида ви дава жизненост и помага за преодоляването на чувства като страх, несигурност и самота.

Сърдечната чакра, оказва влияние върху сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете; тази чакра поражда любов към хората, насърчава откритостта, чувствителността, укрепва волята за преобразяване на света.

Продукти от магазина

Любопитно

Гагат

Гaгaтът e c opгaничeн пpoизxoд и e извecтeн oщe ĸaтo чepeн ĸexлибap, въпpeĸи чe в дeйcтвитeлнocт нe e ĸexлибap, a пo cĸopo вĸaмeнeнo дъpвo. Cъщo ĸaĸтo въглищaтa тoй ce e фopмиpaл oт ocтaнĸитe нa дъpвeния мaтepиaл, ĸoйтo...

Прочети още
Vantony.com използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече за нашата Политика относно бисквитките.